Територијалната размена меѓу Србија и Косово ќе ја отвори Пандорината кутија

Изгледа дека повеќе не важи цврстиот општоприфатен принцип на Западот по секоја цена да се избегне прецртувањето на границите по етничките линии. Претседателите на Косово и на Србија наводно работат на договор со кој...

Бог да ги бие Швеѓаните

Тие, а не САД (како што обично се мисли) се виновни (или заслужни, кој како гледа) за распадот на Титова Југославија (СФРЈ), за распадот на СССР, за падот не целиот „источен лагер“. Куршум не...

Меѓу одразот и образот

Многумина забележале дека луѓето се како огледала: за да погледнат во себе, треба да погледнат во другите, и обратно, за да ги видат другите, треба да погледнат во себе. Но не само луѓето, туку и...

Нашизам: 100 години подоцна

Пред неколку дена еден колега се консултира со мене околу темата на магистерската теза на негова кандидатка. Фрлив поглед и му велам дека тоа нема да мине на Наставничкиот совет: насловот содржеше „Република Македонија“....

Два засебни демографски света

Изминуваат веќе 17 години откако беше спроведен пописот на населението, домаќинствата и становите, или тоа беше 2002 година, кога беше спроведен. Од тој попис има податоци за бројот на населението со сите негови карактеристики,...

Само Бејли му е родител 3 на ЗЗ

Крајна цел е создавање безидентитетска чипувана и зомбифицирана маса, која ќе ги загуби сите хумани карактеристики, па затворени во свет на конструиран страв и манипулации, како несвесни обездушени суштества без суштина да се сведат...

Украинската криза – пет години подоцна

Сергеј Александрович Баздникин Внимателно ги прочитав статиите на министерот за надворешни работи на Украина, Павло Климкин, и амбасадорката на Украина во Македонија, Наталија Задорожник, за т.н. „руската агресија“ и „окупацијата на Крим“. Како што беше...

Јаболкото го раздвижи светот

Науката кажува дека ова благодатно овошје потекнува од Средна Азија. Легендата вели, а науката не демантира, дека Александар Македонски (ако не е сега забрането тоа именување), односно Александар Велики, во својот поход во Индија,...

Дали зависноста е мозочна болест или морален проблем

Многу често во современото живеење се соочуваме со проблемот на зависностите (најмногу од дроги, но и од алкохол, никотин итн.). Постојат главно два спротивставени става околу овој проблем, кој најмногу е застапен кај помладата...

За економската преродба на Полска

Кога во 1986 година започна мојата прва дипломатска мисија во Варшава, економските состојби во Полска беа очајни. Поради санкциите што ги презеде Западот по воведувањето на воената состојба во Полска во 1981 година и...