Со давање на лажни податоци се доведувате во опасност себеси и најблиските

Министерството за здравство апелира до граѓаните да ги почитуваат во целост мерките и препораките за заштита од коронавирусот. Посебно се апелира сите граѓани да даваат...

СЗО: Идејата да се укинат сите рестрикции истовремено е лоша

Претставник на Светската здравствена организација изјавил дека државите кои планираат да ги прекинат своите мерки за изолација на населението треба да го прават тоа...

Филипче: Лицата со дијабетес треба навреме да обезбедат лекови

Лицата со дијабетес треба да имаат воспоставен контакт со нивниот лекар или медицинска сестра и навреме да обезбедат соодветни количини лекови и материјали за...

Дали е потребно да се дезинфицира храната заради заштита од коронавирус?

Моментално нема докази дека ковид-19 се пренесува преку храна. Меѓутоа вирусот може да живее на површините, вклучувајќи ја амбалажата на храната, дури и до...

СЗО: Не носете маска за лице, освен ако не сте заразени

Претставници на Светската здравствена организација вчера порачаа дека се уште им препорачуваат на луѓето да не носат маски за лице, освен ако не се...

Филипче: Почнавме со терапија против ковид-19, немојте да ја земате сами

Денес започнавме со терапија за ковид-19 кај двајца пациенти. Оваа терапија исклучиво се дава по препорака на лекар, никако да не се зема на...

Филипче: Ако имате температура, кашлица и отежнато дишење јавете се кај матичниот лекар

Ако имате симптоми типични за коронавирус, како температура, треска, кашлица, отежнато дишење, јавете се кај вашиот матичен лекар. Матичните лекари, преку епидемиолошка анкета, ќе...

Министерот Филипче сподели совети за правилна самоизолација

Работете од дома, одделете се од другите во различна просторија, редовно проветрувајте ги просториите, избегнувајте заедничко користење предмети, чистете ги површините во домот. Ова...

Предупредувачка приказна за коронавирусот од Италија: Не правете го она што го сторивме ние

Многумина од нас беа премногу себични за да ги следат препораките за промена на нашето однесување. Сега сме во карантин и луѓето непотребно умираат,...

Експертите откриваат кои предмети и јавни места се полни со бактерии и вируси

Секој ден, светските научници се обидуваат да дознаат повеќе за коронавирусот со цел да најдат вакцина и да прекинат неговото ширење. Група здравствени експерти...