Фото: Пиксабеј

Остеопорозата, честопати нарекувана тивка епидемија на модерното време, е закана за здравјето на коските што не прави разлика по возраст, а особено ги погодува жените по менопаузата. Важно е да реагирате навреме и да преземете клучни чекори за да ги зачувате силата и виталноста на вашите коски и да го намалите ризикот од остеопороза.
Остеопорозата е тивка болест што сè повеќе ја погодува постарата популација, особено жените по менопаузата. Слабеењето на густината на коските го зголемува ризикот од фрактури и значително го нарушува квалитетот на животот. Иако е болест што не дава јасни симптоми сè до моментот кога ќе се случи фрактурата, навремената превенција може значително да го намали ризикот од неа.

Извори на калциум

Прво, важно е да се обезбеди доволно внесување калциум и витамин Д. Коските се главен резервоар на калциум во телото, а човечкото тело не може само да го произведува овој минерал, тој мора да се консумира преку исхраната. Препорачаното дневно количество на калциум за возрасен е околу 1.200 мг, а најзастапен е во млечните производи, зелениот листен зеленчук и одредени видови риба. Витаминот Д е исто така клучен бидејќи му помага на телото поефикасно да го апсорбира калциумот. Најдобро го апсорбираме преку изложеност на сончева светлина, но го има и во мрсната риба, јајцата и печурките. Додатоците во исхраната често им се препорачуваат на луѓе што имаат намалено изложување на сонце или не консумираат доволно од горенаведените намирници.

Избегнување алкохол и цигари

Вториот чекор во превенцијата од остеопороза е да се избегнуваат алкохол и цигари. Пушењето често се нарекува отров на коските, бидејќи никотинот ја намалува способноста за формирање нова коскена маса и ја намалува апсорпцијата на калциум, со негативен ефект врз хормоните што се важни за одржување на цврстината на коските. Прекумерното и долготрајно консумирање алкохол дополнително го забрзува губењето на густината на коските, го попречува апсорбирањето на калциумот и витаминот Д и го нарушува хормоналниот баланс.

Внесување протеини

Потоа е потребно да се води грижа за внесувањето протеини. Протеините се важни не само за градење мускули туку и за одржување на цврстината на коските. Колагенот и аминокиселините од протеините ги прават коските потпорна рамка во која е „вграден“ калциумот, а покрај тоа го стимулираат и градењето на коските на хормонално ниво. Најдобро е да се консумираат преку јајца, риба, млечни производи, мешунки и јаткасти плодови.