Диететичарите и нутриционистите открија сѐ што треба да знаете за тиквата, а вие сигурно имате барем една причина за да ја вклучите во вашето секојдневно есенско и зимско мени. Тиквата дефинитивно е кралица на есенската трпеза, а можете да ја користите за разни јадења и грицки. Тиквата е одлична храна за сите оние што се грижат за своето здравје и фигура. Тиквата се користи во пити, чорби, колачи, а омилена е печена во рерна за разни зимски празници. Тиквата е еден од стотиците растителни вида, а нејзините „роднини“ вклучуваат лубеници, дињи и краставици. Тиквата е хранлива поради содржината на протеини, јаглени хидрати, каротеноиди, витамини и минерали. Тиквата го подобрува вкусот на рецептите и им дава дополнителна боја. Технички гледано, тиквата е овошје затоа што доаѓа од цветниот дел на растението што го носи семето. Сепак, многу луѓе ја третираат како зеленчук поради нејзиниот неутрален вкус. Може да се јаде и како богата каша со вкусни семиња. Често се комбинира со зачини како морско оревче и цимет, особено во десертите. Во текот на есенските месеци, тиквите се достапни насекаде во продавниците и на пазар. Тиквите доаѓаат во многу облици, големини, бои и тежини.
Одлична е за кожата. Тиквата е храна богата со хранливи материи корисни за здравјето и хидратацијата на кожата, вклучувајќи минерали, влакна, витамин Ц, каротеноиди и есенцијални масла. Покрај тоа, бетакаротинот во тиквата може да помогне во забавување на процесот на стареење на кожата.
Исто така помага при слабеење. Тиквата е нискокалорична и богата со растителни влакна, што може да помогне при губење на тежината. Влакната можат да помогнат во одржувањето на ситоста и значително да го намалат апетитот. Јадењето влакна исто така го поттикнува редовното празнење на дебелото црево.
Гради имунитет и го зајакнува организмот. Смелата портокалова боја на зрелата тиква значи дека е полна со бетакаротин, моќен антиоксидант. Антиоксидантите го штитат телото од слободните радикали што ги оштетуваат клетките. Тиквата содржи хранливи материи што го зајакнуваат имунитетот на организмот, богата е со витамини А, Е и Ц, омега-3 масни киселини, цинк, селен, железо и магнезиум. Јадењето тиква може да помогне во зајакнувањето на вашиот имунитет во зимските месеци. Додека бетакаротинот ги штити клетките од слободните радикали, вашето тело ја претвора оваа хранлива материја во витамин А, кој телото го користи за да направи протеин потребен за правилно функционирање на очите, но исто така неопходен е за функцијата на кожата и бубрезите. Исто така, тиквата обезбедува долга листа на хранливи материи како што се витамин А, Б1, Б6, Ц, фолна киселина и манган. Тиквата обезбедува калциум, калиум и магнезиум.