Германски научник откри што е поголема среќа – чоколадо или многу пари.
Вилхелм Шмид тврди дека постојат два вида среќа: задоволство и исполнетост. Стремежот на човекот да биде среќен е вечен, но она што се менува, а ние обично дури и не го сфаќаме тоа, се манифестациите на среќа.
Вилхелм Шмид, професор по филозофија на Универзитетот во Ерфурт, зборува за неколку вида среќа.
Германскиот филозоф вели дека луѓето секогаш сакаат да добијат, сосема случајно, нешто корисно и пријатно. И тоа се нарекува случајна среќа, а како нејзина суштинска карактеристика наведува дека не е секогаш достапна за нас.
– Единственото нешто на кое може да влијае човекот е односот што го има со неа – може да се отвори или затвори за случајна средба, искуство, информации. Тој може да има среќа да лови пеперутка и или е можно да ја фати среќата или може да изгради ѕид со кој ќе одбие каква било среќа – наведува авторот на книгата „Среќа“.

Според него, среќата од задоволството не трае долго. Шмид тврди дека т.н. среќа на задоволство, всушност, претставува стремеж кон добро расположение и затоа не трае долго, туку само во одреден момент. Вкусна шолја кафе, убав филм, разговор исполнет со топлина, одење во велнес или вашето омилено чоколадо – се некои од импресивните манифестации на оваа форма на среќа, кои директно влијаат на лачењето на хормоните серотонин и допамин.
И, конечно, доаѓа т.н. среќа на исполнетост, која може да биде трајна.
– Среќата не може да постои ако се истакне само една страна од животот, онаа пријатната, исполнета со уживање и „позитивна“. Поголемата среќа, среќата на исполнетоста, ја вклучува и другата страна, непријатна, болна и „негативна“, со која треба да се справиме – објаснува филозофот, додавајќи дека оваа трета форма на среќа, луѓето во модерното расипано време допрва треба да ја откриваат.