Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25617)

По возбудливи три кола, шест репрезентации обезбедија осминафинале

По првите три кола, во кои не изостанаа и сензационални победи, а горчината на поразот ја почувствуваа светскиот првак Шпанија, европскиот шампион Словенија и...

Четири начини да заштедите струја при готвење

Домување Тричлено домаќинство годишно троши околу 11 отсто од електричната енергија за готвење, а постојат неколку трика за заштеда на енергија во кујната. За почеток, ако...

Во Хрватска секоја година сѐ помалку првачиња

Белата чума го зема својот данок во целиот регион Од година на година, во Хрватска има сѐ помалку ученици во прво одделение, а се проценува...

Застареност, условни или парични казни за случаи на сексуално насилство?!

Критикувајќи ги состојбите во правосудството, косовскиот премиер Албин Курти рече дека податоците покажуваат дека досега околу 200 судии изрекле самоусловни и парични казни за...

Без „Стрежево“, Пелагонија ќе беше пустина, а Битола жедна за вода

Во период кога државата се соочува со енергетска криза, хидросистемот „Стрежево“ значително придонесува за економска и енергетска стабилност. „Стрежево“ располага со пет сопствени хидроцентрали...

Која антикризна терапија ќе ја покаже излезната капија

Ситуацијата во Украина, нерамномерното закрепнување од пандемијата на ковид-19 и сушите, во поголемиот дел од Стариот Континент се здружија во „завера“ за создавање повеќеслојна...

Колкав е патот до македонско државјанство

Неодамна во медиумите беше актуализирана информацијата дека и по три години од реформирањето на поранешната УБК во АНБ и понатаму на обработка чекаат околу...

Хангари како градови за црн бизнис со цигари

Специјалните акции на надлежните органи доведоа до откривање на повеќе различни локации за тајно производство, магацини за складирање и за дистрибуирање огромни количества тутунски...

Бугарија отштета да плати во мегавати

Полска неодамна побара исплата на репарации од Германија за претрпената штета во периодот на Втората светска војна. Поради бугарската фашистичка окупација врз Македонија, официјална...

Партиска конкурентност за поголема политичка потентност

Деновиве истовремено се појавија најави за политичко прегрупирање и формирање нови партии и во македонскиот и во албанскиот политички блок. Која е причината за...