Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25551)

Нушиќ наш современик

РЕЦЕНЗИЈА По повод премиерната изведба на претставата „Власт“ од Б. Нушиќ, во режија на Ѓорѓи Ризески. Играат: Ефтим Трајчов Ѓјаурски. Милорад Ангелов, Марко Трајковиќ, Никола...

Панорама

Лекарската комора на Словенија достави предлог до Владата на Словенија да се воведе можноста за оправдано отсуство од работа до три дена без посета...

Атина „излегува“ од 12-годишната должничка криза

Грција Грција повеќе не е „црната овца“ во Европа, туку е кредибилен партнер, држава што учествува во создавањето случувања, вели грчкиот премиер Кирјакос Мицотакис во...

Јадран недостапен за хрватските туристи

Хрватска се соочува со висока инфлација и раст на цените Стопанските субјекти и домаќинствата се изложени на високи трошоци за струја и за гас, кои...

Србија ги бара оригиналните документи од Хашкиот суд за да нема...

Адвокатите го актуализираат проблемот што го загрижува Белград Судските експерти и правници предупредуваат на опасноста дека овие информации може да бидат злоупотребени за нови кампањи...

Зошто оваа глобална економска криза е поинаква?

АНАЛИЗА Една од позитивните работи за светската економија од Втората светска војна до денес се кооперативноста и флексибилноста на владите во одговорот на надоаѓачките сериозни...

Изложба на стари бродови во Брисел

Писмо од Брисел, слики од Белгија Лорета Трајкоска специјално за „Нова Македонија“ Брисел полека но сигурно закрепнува од коронавирусот. Градот се отвора кон широката јавност и секојдневно...

Историографијата има долго паметење, но луѓето – не!

Писмо од Мелбурн, слики од Австралија Гордана Димовска специјално за „Нова Македонија“ од Мелбурн, Австралија Интересна дебата се разви деновиве во Австралија, која ја крена на...

„Артемида 1“: Враќање на Месечината

НАСА за денеска планира „ладна проба“ (симулација на лансирање) за својата мисија на Месечината, „Артемида 1“. Мисијата „Артемида 1“ без екипаж треба да полета кон...

Кој вели дека македонските работници се со ниска работна продуктивност и...

Вработените граѓани во државава ги задоволија високите стандарди и критериуми за работа во компаниите на работодавците од Германија По многубројните и претходно, повеќе или помалку,...