Ознака: трговија

Македонија има највисока трговска отвореност во регионот, во целост ќе го...

Македонија има највисок степен на трговска отвореност во регионот на Западен Балкан што во 2022 година достигна 171 отсто и нема да бара преодни...

Кинескиот воздушен пат на свилата ја зајакнува трговијата со Европа

Унапредување на условите на товарниот авиосообраќај Воздушниот пат на свилата сега опфаќа повеќе од 200 града во над 20 европски земји и околу 90 града...

И Индија се залага за напуштање на доларот во трговијата

По иницијативите за воведување алтернативни валути во меѓународниот финансиски систем Индија се залага за интернационализација на индиската рупија, според извештајот на својата централна банка. Земјите...

Европската Унија ќе го поддржи мултиполарниот глобален валутен режим

Комесарката за финансиски услуги на ЕУ, Мериад Мекгинис, од името на Европската комисија, со афирмативна изјава за глобалнотооддалечување од американска валута Европската комисија (ЕК), според...

Најава за исчекор кон дедоминација на една валута во светската трговија

Економски експерти очекуваат заедничката валута БРИКС да ја намали доминацијата на американскиот долар. Деветнаесет земји или поднесоа барање за приклучување кон економскиот блок БРИКС...

Индија го зголеми увозот на руска нафта за дваесет и два...

Според најновите статистички податоци на индиското министерство за трговија и индустрија, Русија првпат во историјата влезе во првите пет трговски партнери на Индија -...

Мафијата на Западен Балкан стана клучен играч на регионалниот и европскиот...

Криминалните мрежи во Западен Балкан станаа клучни актери и на регионалниот и на европскиот пазар на дрога, се посочува во извештајот на Европски центар...

Најмногу вработени имаме во преработувачката индустрија и во трговија

Според секторите на дејноста на вработените од вкупното активно население на возраст од 15 и повеќе години, најголем дел или 20 проценти се во...

Европа елдорадо за кокаин и за синтетички дроги

Кокаинот е втората најчесто консумирана недозволена дрога во ЕУ, по канабисот, со пазарна малопродажна вредност во 2020 година проценета на 10,5 милијарди евра (во...

Шестнаесет трговци не ја почитувале одлуката за посебни услови за одделни...

Шестнаесет трговци не ја почитувале одлуката за посебни услови за трговијата според која лебот, маслото за јадење и брашното треба да се продаваат по...