Ознака: стандард

Повисоки цени на храната, пониско ниво на квалитетот!

Многумина наши сограѓани деновиве при купувањето намирници на зелените пазари реагираат на послабиот квалитет на доматите, пиперките или лубениците и дињите. Наедно при набавката...

Економска стабилизација, намалување на инфлацијата и реформи за подобар стандард

Во услови на изразена економска криза и на рекордна инфлација, падот на стандардот е неминовен. Затоа во моите колумни објавени во почетокот на минатата...

Половина од Европејците со намален животен стандард

Новиот извештај на „Евробарометар“ покажува дека просечно 45 отсто од испитаниците во актуелниве околности се соочуваат со „неколку“ или „многу“ тешкотии, предизвикани поради нивните...

Секој четврти си заминал од државата од 2011 до 2019 година,...

Од 2011 до 2019 година од нашата држава се одлеале 700 илјади наши сограѓани или скоро секој четврти заминал од државата. Иако тој тренд...

Буџетарите во офанзива за повисок стандард

Ако за реалниот сектор продуктивноста е главниот фактор за зголемување на платите, зошто тоа не би важело и за вработените во државните институции, за...

Тежок удар и врз граѓаните и животниот стандард

ПОСЛЕДНОТО ЦЕНОВНО НАФТЕНО ЦУНАМИ И ЕКОНОМИЈАТА Растот на цените на нафтените деривати, како и очекувањата за понатамошно поскапување на енергентите стануваат сериозен удар и за...

Со поголема продуктивност до подобар стандард

Упатените во економските политики посочуваат дека државата треба да го насочи фокусoт кон секторите што можат да дадат придонес во економскиот раст, секторите во...

Гласот на електоратот најмногу го привлекува порастот на животниот...

Во предизборните програми на партиите, економските сегменти опфаќаат значаен простор. Во нив граѓаните можат да прочитаат какви промени планираат партиите доколку успеат да го...

Слаба економија – низок стандард

Економските параметри на земјава би можеле да се подобрат со раст на вредноста на извозните производи, но и со раст на нивниот број, односно...

Колкав раст на БДП ќе нѐ приближи до животниот стандард на...

Ништо не правиме со 3,4 отсто раст на БДП што го проектира ммф Разликата помеѓу нашиот раст на бруто-домашниот производ по човек и европскиот е...