Ознака: сектор

Модерна индустрија и конкурентен извозен сектор

Новата книга со наслов „Нов договор за економски развој“, чии автори се Бранко Азески и Дарко Лазаров, неодамна беше публикувана и јавно промовирана од...

Да се престане со уништувањето на енергетскиот сектор!

Стратегиски инвеститор во енергетиката ѝ треба на Македонија само за реализација на проектот „Вардарска Долина“, сите други позначајни енергетски објекти Македонија мора сама да...

Транзиција кон зелена енергија поддржана од – базична енергија!

Правилен пристап, не само за Македонија туку и пошироко, е постепена енергетска транзиција - со сериозно обмислено поставување на редоследот и приоритетите во енергетскиот...

Агонија и во текстилниот сектор

Во текстилната индустрија, оваа година се очекува пад на производството од три до пет проценти бидејќи некои од странските партнери со кои се склучуваат...

Кина развива глобална соработка во транспортниот сектор

Неделава во Пекинг се одржа глобален форум за одржлив транспорт На почетокот на седмицава, во понеделникот и вторникот (25 и 26 септември), во Пекинг се...

Некаде со европски просек, некаде многу поназад во земјоделско-прехранбениот сектор

Напредокот во органското земјоделство е бавен, има ограничена поврзаност меѓу производителите и обработувачите, а и пристапот до пазарите не е многу лесен. Кај употребата...

Македонска берза за електрична енергија: импликации за енергетскиот сектор

Македонската берза за електрична енергија, која треба да започне во мај, се очекува да има значителни импликации за енергетскиот сектор во земјата. Овој развој...

Филмскиот сектор треба да ги следи екотрендовите

Еден од главните предизвици е наоѓање решенија и практики чија цел е да ја намалат потрошувачката на ресурси и други негативни еколошки влијанија од...

Наставниците во Луксембург и во Швајцарија имаат највисоки плати во Европа

Според податоците од земјите, собрани од страна на Европската комисија/ЕАЦЕА/Евридика, официјалните почетни годишни бруто-плати во ниското државно средно образование во текот на 2020/2021 се...

Филмскиот сектор има потреба од подобра соработка со локалната самоуправа

По дводневната размена на искуства и знаења на првиот дводневен филмски форум под слоганот „Дејствувај на локално ниво“ беше заклучено дека филмскиот сектор има...