Ознака: самоизолација

Главните пораки од нашите приказни од самоизолација

„Нова Македонија“ во почетокот на пандемијата отвори нова рубрика, поттикната од актуелните случувања, насловена Приказни од самоизолација. Во неа објавувавме текстови на наши познати...

Во Англија по 500 фунти за граѓаните што ќе прифатат самоизолација

Англискиот систем за тестирање и следење на ковид овозможува исплата на парична поддршка од 500 фунти (околу 550 евра), на луѓе кои ќе почнат...

Издадени околу 40 илјади решенија за изолација во изминатиот месец

Изминатиот месец откако стапија на сила измените и дополнувањата на Законот за заштита на наслението од заразни болести, Државниот санитарен и здравствен инспекторат (ДЗСИ)...

Хрватскиот премиер во самоизолација, заразена е неговата сопруга

Откако добила лесна треска, сопругата на хрватскиот премиер Ана Маслаш-Пленковиќ, се тестирала за присуство на коронавирус во саботата, а нејзиниот тест е позитивен, објави...

Шведска воведува нови мерки против ковид-19

Шведска им се придружи на голем број европски соседи и претстави нови мерки за борба против коронавирусот, додека бројот на заразени се зголемува и...

Задолжителна самоизолација од закажувањето тест за ковид-19

Со новите законски измени, самоизолацијата е задолжителна при тестирање за Ковид-19 од закажување на тестот или самото тестирање, па се до добивање на резултатот. Доколку...

Тетовец и охриѓанец шетале наместо да седат во самоизолација

Полицијата информира дека поденесени се кривични пријави против две лица од Охрид и Тетово кои не биле затекнати дома, иако имале решенија за задолжителна...

Хрватска ја скрати самоизолацијата на десет дена

Хрватскиот институт за јавно здравје објави нови критериуми за тестирање на коронавирус, прекинување на изолација и карантин. Според новите регулативи, самоизолацијата е скратена од две...

Шведска ги повика повозрасните граѓани да излезат од изолација

На повозрасните Швеѓани, на возраст над 70 години, и на другите ризични групи сега им се препорачува да ги следат истите упатства за коронавирусот...

Финската премиерка го напушти самитот на ЕУ и отиде во самоизолација

Финската премиерка Сана Марин го напушти самитот на ЕУ во Брисел поради претпазливост и објави дека оди во самоизолација. Таа се реши на тој чекор...