Ознака: Панде Колемишевски

Панде Колемишевски во утрешниот број на „Нова Македонија“: Воскреснувањето на Лазар...

Колишевски бил еден од ретките југословенски револуционери што имале храброст да му се спротивстават за некои јазични ставови на Ј.Б. Тито. Во дискусија за...

Јас сум маж на годината – утре колумна на Панде Колемишевски

„Неочекувано сум вознемирен откога се отворени пријавите за избор и прогласување победник во неспортската дисциплина маж на годината. Во 13 категории се избираат успешни...

Секој трага по својот свет грал

Настани, симболи, алузии Ковидната 2020 година ги живее последните денови. Светската елементарна светска здравствена непогода со ковид-19 ја направи 2020 најлошата година во првите децении...

Ризаов да се извини на читателите

На почетокот нека ми биде дозволено едно мало објаснување. На 9.6.2020 година на неколку портали беше објавен текст под наслов „Извинување до академик Ќулавкова“...

Потценетиот столб на општеството

Нели не работат градинките и училиштата? Па, кој ги чува децата на нашите деца? Во чии раце, во најголем број, се внуците овие денови?...

Тупурковски, Малески и Глигоров за името

Историјата може да нѐ лаже нас, но не можеме ние да ја лажеме историјата. Оваа фраза е само вовед во една полуполемика меѓу двајца...

Турски мустаќ – асли мустаќ

Во времето кога во Турција се спроведувале најголемите реформи, политичките разлики мажите ги искажувале преку формата на мустаќите. Кемал Ататурк, таткото на сите Турци,...

Приказна за Бред Пит, Борис Ничов и ресенско Подмочани

По распуштањето на Собранието и пред претстојните избори за негови нови пратеници, ред е за едно мало пишувачко интермецо, како понуден одмор од бурната,...

Собраниски или парламентарни избори?

Најнапред ја имам обврската да бидам искрен пред себе и пред читателите. Текст со слична содржина каква што ќе прочитате подолу сум објавил пред...

Силата на ВМРО (и на ДПМНЕ)

Како што најверојатно забележале ревноснитe читатели, во моето пишување речиси никогаш не попувам, не солам некому памет и на ќориот не му кажувам дека...