Ознака: мумии

Мумиите Чинчоро се најстарите на светот

Светот е сцена УНЕСКО на меѓународно ниво, преку различни експерти, потврдува дека населбите и вештачката мумификација на културата Чинчоро имаат исклучителна вредност, која има глобално...

Во Египет откриени три мумии со златни јазици

Три мумии со златни јазици, маж, жена и дете се откриени во Египет. Експертите претпоставуваат дека нивните јазици биле покриени со злато за да...

Во Египет откриена древна гробница стара 4.500 години

Археолози откриле добро сочувана статуа и сандаци, изработени од квалитетен варовник, во новооткриената гробница во една од пирамидите во Гиза, во Египет. Според процените, една...

Чиле ќе бара УНЕСКО да ги признае неговите мумии за најстари...

Многумина веруваат дека најстарите, најретките мумии потекнуваат од Египет, од иконската Долина на кралевите, но тоа е погрешно. Првите луѓе за кои се знае...