Ознака: Марија

Марија од Монтереј

Во февруари 1994 година, десетчлена македонска експедиција се искачуваше на Аконкагва. Тие беа: Здравко Стојков (машински инженер, Скопје), Петар Митров (економист кибернетичар, Скопје), Борче...

Промовирана „На крајот на патот“ на Марија Никодиноска

Во Центарот за култура во Кичево беше промовирана втората книга на младата поетеса од Кичево Марија Никодиноска, со работен наслов, „На крајот на патот“....

Потсетување за вицепремиерката на бугарската влада, Марија Габриел, да зборува и...

Имајќи го предвид хроничното речиси дведецениско неспроведување од страна на Бугарија на пресудите на Европскиот суд за човекови права од Стразбур за правото на...

Промовирана изложбената поезија „Стражари на ноќта“ од Марија Митева

Во „Мала станица“ се одржа промоцијата на збирката поезија „Стражари на ноќта“ од Марија Митева, во издание на „Полица“. Во прекрасната атмосфера на галеријата,...

Поддршка за „Пролетно чистење“ на Марија Апчевска

Дебитантскиот долгометражен филмски проект „Пролетно чистење“ на Марија Апчевска Петровска, во продукција на „Кинооко“, доби финансиска поддршка за развој од „Креативна Европа медија“, програма...

Белезицата на Марија Антоанета продадена за 7,46 милиони франци

Пар белезици што ѝ припаѓале на француската кралица Марија Антоанета се продадени на аукција за 7,46 милиони швајцарски франци, што е неколкупати повеќе од...

Анксиозноста и депресијата сериозна пречка на патот кон спортскиот успех

Сведоци сме на многубројни примери низ светот во кои голем број спортисти, без разлика дали играат тимски или индивидуални спортови, се соочуваат со огромно...

Првото место за осмоодделенката Марија Попова

На 46. државна изложба „Народната култура како трајна инспирација во моето творештво“ На 46-та државна изложба на детски ликовни творби на тема „Народната култура како...

Коронавирусот уште некое време ќе биде сериозна пречка на патот на...

Здравјето е пред сѐ, да се следат препораките за заштита, да се почитуваат протоколите и да се чува здравјето, вели Миркуловска МАРИЈА МИРКУЛОВСКА, ПСИХОЛОГ, КОНСУЛТАНТКА...

Пасивното Мариово пишува есеј за убавина

#РаскажиНиЗаМакедонија Прилепско Мариово Висорамнинската поставеност на областа, карактеристичните варовнички карпи, античките патишта, останките од античките градови, највисокиот кањон во Македонија, а како што велат Мариовци поголем...