Ознака: Марина Абрамовиќ

Десет најзначајни уметници на деценијата што заврши

Аи Вејвеј (1957 г., Пекинг), живее и работи во Берлин. Проектот што го вивна кон небото на славата беше инсталацијата од 100 милиони рачно...

„Чистачот“ – третата димензија

Непосредувана трансмисија низ времето и просторот Натали Рајчиновска Павлеска Ретроспективната изложба „Чистачот“ во Музејот на современата уметност (МСУ) во Белград е повеќе од преглед на...

Лондонската кралска академија ја чека Абрамовиќ во 2020 година

Магазинот „Гардијан“ пишува за Кралската академија на уметностите, која во следниов период ќе регрутира млади мажи и жени што ќе треба да стојат голи...

Уметници што им пркосат на конвенциите – Улај и Фабре

Славните уметници во Риека расправаа за сферите на современата уметност, каде што традиционалните поимања на жанровите и дисциплините се напуштаат во корист на флуидните...

По 44 години Марина Абрамовиќ изложува во Белград

Долгоочекуваната ретроспективна изложба „Чистачот“ на Марина Абрамовиќ, една од најголемите светски уметници, ќе биде прикажана на домашната и на регионалната јавност во Музејот на...

„Марина Абрамовиќ – перформанси“ во Фиренца до 20 јануари

Во палатата „Строци“ во Фиренца, Италија, од август во тек е изложбата „Марина Абрамовиќ - перформанси“, која ќе трае до 20 јануари 2019 година....

Марина Абрамовиќ: Се вратив дома

Марина Абрамовиќ (71), славната концептуална уметница и мајстор на перформансот, во Музејот на современата уметност во Белград ќе приреди ретроспективна изложба со наслов „Чистач“,...