Ознака: Конески

Суверен и неотуѓив дел на македонскиот национален интерес

Академик Катица Ќулавкова, во својата беседа на Свечениот собир во МАНУ, по повод 100-годишнината од раѓањето на Блаже Конески, нагласува дека тој со своето...

Концерт како завршница на Годината на Конески

Во Филхармонијата, вечерва, во 19 часот, ќе се одржи завршната манифестација со која ќе биде заокружено чествувањето на „2021 - Година во чест на...

Ќулавкова: Конески ја испрати пораката да го чуваме јазикот

На настанот по повод 100 години од раѓањето на Конески се читаше негова поезија, а академик Ќулавкова се осврна кон творечкиот опус на Конески Во...

Антропоморфните ангели на Конески и Анчевски

Мала критичка гравура по повод 100 години Конески Оваа седмица е седмица на Конески и на Свети Никола. Конески и е роден на 19 декември,...

Видеозаписи со поезијата на Конески на шест јазици

Реализирана програмата во чест на великанот Во годинава што изминува, Владата ја усвои Националната програма „2021 – година во чест на Блаже Конески“, која е...

Татковината на Блаже Конески

Стихови за великанот од Саво Костадиновски Послушајте, Македонци! Откако пропелтечило детето од Небрегово небесен глас го слушнал и го чувал од сите зла пред Господа, век и дарба што му дал и...

Документарци и мурал во чест на Конески во Кинотека

По повод 30 години независност на Македонија и 100 години од раѓањето на Блаже Конески, во Кинотеката на Македонија, на 7 септември, вторник, во...

Муралите на Конески и на Попов се потсетување за неописменетите

Многу е важно на каков уметнички начин ќе ги претставите ликот и делото на македонските титани, а тоа да изгледа и современо и достојно...

Конески – поет на смачкано племе (4)

(По повод сто години од раѓањето) Записи во несоница „Така рикаше маката во мeнe дека сум роден во смачкано племе.“ - Б. Конески: „Спомен по многу...

Конески – поет на смачкано племе (3)

(По повод сто години од раѓањето) Записи во несоница „Така рикаше маката во мeнe дека сум роден во смачкано племе.“ - Б. Конески: „Спомен по многу...