Ознака: Конески

„Синестезија на зборот“ – ново издание на „Битолскиот книжевен круг“

ВО ЧЕСТ НА СТОГОДИШНИНАТА ОД РАЃАЊЕТО НА БЛАЖЕ КОНЕСКИ   Друштвото на писателите „Битолски книжевен круг“ неодамна ја издаде книгата „Синестезија на зборот“, која е мозаик...

И „Арт поинт Гумно“ го чествува јубилејот на Блаже Конески

Годинава за учество на колонијата во селото Слоештица се поканети и чешки фотографи Меѓународниот центар за уметност и одржлив развој „Арт поинт Гумно“ од селото...

Пресеченото стебло на Конески

На Трајко Стаматоски Великиот Петре М. Андреевски на едно место ни остави сјајно сведоштво-метафора за значењето на Блаже Конески за нашиот јазик и култура: „Од...

Светско признание за Конески и за македонскиот јазик

Признанието на УНЕСКО за светското значење на поезијата на Блаже Конески, секако, е и уште една светска афирмација на македонскиот јазик, неговата посебност и...

Поема од Османли за Блаже Конески

Во издание на „ВиГ Зеница“ деновиве излезе од печат поемата „Бдеења Блажеви“, со поднаслов „Пеења до потомците“, од писателот Томислав Османли. Авторот, познат по...

Поштенска марка и златна монета со ликот на Блаже Конески

Во чест на 100-годишнината од раѓањето на Блаже Конески, 2021 година му е посветена на великанот на македонската култура, со што нашата земја и...

Жив е Конески

На нашиот вечен учител Беше кроток во одот кон сводот, и уште покроток во зборот, а зборот му тежи повеќе од злато, беше топол ко лебот насушен штотуку изваден...