Ознака: Конески

Немоќен човек од моќно место

Опасно е кога немоќен човек ќе проговори од моќно место Блаже Конески „Опасно е кога немоќен човек ќе проговори од моќно место“. Тоа е мотото...

Конески – жива икона на македонизмот

На денешен ден е роден Блаже. Блаже Конески. Горостасот на македонската култура, наука, нација! Точно пред 102 години, во с. Небрегово, Прилепско. Човек сè:...

Во Прилеп одбележана 30 години од смртта на Блаже Конески

Со полагање на цвеќиња на споменикот Блаже Конески во центарот на Прилеп, делегации од НУ Завод и музеј Прилеп, од НУЦК „Марко Цепенков“; од...

Филмот за Конески, „Јанѕа“, низ градовите во Македонија

Денеска во Струга ќе се одржи премиерата на првиот долгометражен документарен филм за Блаже Конески, „Јанѕа“, според мотиви од „Дневник по многу години“ на...

Конески денес е клучен патоказ за новите генерации

„Просто и строго – Конески“ е најновото дело посветено на Конески од авторот Иван Антоновски. Со издавањето на книгата, во книгоиздавателството „Матица македонска“ се...

Претставен најновиот Зборник со песни од ученици и студенти посветени...

По повод Денот на независноста во Небрегово По повод на Денот на независноста на нашата република, на 6 септември, во организација на фондацијата за македонски...

Шаховска манифестација, поетски рецитал и мироцветна изложба во чест на Блаже...

Денес пред 75 години Блаже Конески со акламација бил избран за прв претседател на Шаховскиот сојуз на Македонија. По повод овој значаен јубилеј, Живко...

Премиера на првиот документарец за Конески – „Јанѕа“

Премиерата на првиот долгометражен документарен филм за Блаже Конески – „Јанѕа“, според мотиви од „Дневник по многу години“ на Конески, на истакнатиот македонски документарист...

Песните посвети се жив споменик на великанот

Во зборникот се објавени 174 песни на ученици од 40 основни и средни училишта во земјава, како и на студенти од четири факултети, некои...

Блаже Конески имаше силно влијание врз мене

Гордана Балеска, авторка на откупен расказ на конкурсот на „Нова Македонија“ За Гордана Балеска (29), дипломиран филолог, со постојана желба за надградба и љубопитство што...