Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25153)

Човечкото тело како батерија за електрични уреди

Човечкото тело може да послужи како батерија за електрични уреди, открија научници од Кина и од САД. Тие направиле уред што ја претвора топлината...

Домување

Тепихот, сунѓерот за садови и душекот извори на бактерии Тешко е да се замисли дека она што го користиме за чистење може да биде средство...

Што е поголема среќа: чоколадо или многу пари

Германски научник откри што е поголема среќа - чоколадо или многу пари. Вилхелм Шмид тврди дека постојат два вида среќа: задоволство и исполнетост. Стремежот на...

Валентина Терешкова прва полета во вселената, а по неа уште...

Првата жена во вселената Валентина Терешкова стана првата жена во вселената откако помина низ процес на селекција меѓу повеќе од 400 жени што се пријавиле...

Кафе, чоколадо, зачини и пури се најпопуларните сувенири

Продажбата на сувенири несомнено е во пад среде пандемијата, бидејќи патуваа само најупорните, но некои спомени, и покрај трендовите, никогаш не ја губат вредноста....

Панорама / Правда наместо одмазда

Атина - Студен бран ја зафати Грција, носејќи многу снег и силни ветрови, а најмногу проблеми предизвика во северните и во централните делови на...

Помошта од ЕУ е неопходна за заздравување на регионот

 Вкупната инвестициска инјекција за Западен Балкан би достигнала речиси една третина од вкупниот БДП на регионот, што ќе овозможи економски раст за сите земји...

Германија додели 2,4 милиони евра за премин кон обновливи извори

Грант во износ од 2,4 милиони евра ѝ додели Германија на Владата за реализација на енергетска транзиција од традиционалните кон обновливите извори на енергија....

Каква е иднината на поштенските пратки

Иако беше најавено дека од оваа година АД „Пошта“ веќе нема да биде единствен давател на универзалната поштенска услуга, со предлог-законот за изменување на...

ПЦР-тест и за на бербер

Во зависност од состојбите со пандемијата, секоја земја одделно носи мерки и протоколи за да се заштити здравјето на населението. Во Австрија, на пример,...