Ознака: дијаспора

Нови предизвици за соработка со македонската дијаспора!

Kaко да се зголеми интересот за Македонија и за македонските прашања од Македонците што никогаш не биле во земјава и од македонските државјани што...

Македонска дијаспора без македонски пасоши?!

Mакедонија како матична држава на македонскиот народ мора сериозно да ги сфати барањата на македонската дијаспора за поедноставување на процедурата за добивање државјанство. Аналитичарите...

ОМД и Македонското движење за промовирање на мајчиниот јазик „Крсте Мисирков“,...

Обединетата македонска дијаспора (ОМД), водечката меѓународна организација за потребите и интересите на Македонците ширум светот, и НПО Македонското движење за промовирање на мајчиниот јазик...

Потребни ни се блиски врски меѓу Македонија и дијаспората, порача Пендаровски...

Претседателот Стево Пендаровски за време на работната посета на САД по повод учеството на 78. Генерално Собрание на Обединетите Нации, вчера попладне во Чикаго,...

Мичиген го прогласи септември за месец на македонската култура во САД

Не сопира промоцијата на македонските национални особености низ светот Прокламацијата на гувернерката Гречен Витмер и Резолуцијата на сенаторот Мајк Брон се поврзани со активностите на...

Само обединети можеме да тргнеме нанапред

„Нова Македонија“ со свој проект ги сондираше ставовите на дијаспората за клучни национални прашања Проектот на „Нова Македонија“ за сондирање на мислењата, ставовите и стремежите...

Косовската дијаспора лани испратила повеќе од милијарда евра во земјата

Косовските граѓани кои живеат и работат во западноевропските и во прекуокеанските земји минатата година во Косово испратиле 1,2 милијарди евра, односно за шест отсто...

Новите времиња бараат нови мостови со македонската дијаспора

Каква матица им е потребна на глобализираната македонска нација и глобалната македонска дијаспора? Каква дипломатија и каков конзуларен сервис треба да ги опслужува глобализираните...

Конкретни активности и реализација на заеднички цели преку заемни проекти

Се продлабочува соработката меѓу дијаспората и македонските малцинства Доколку се земе предвид дека во изминативе години постојано се негираат македонските национални особености – јазик, култура,...

Македонците во дијаспората – нераскинлив дел од македонскиот национален супстрат

Секојдневно добиваме голем број информации за богатите активности и манифестации на Македонците, насекаде каде што живеат низ светот. Одговорот зошто е тоа така, е...