Ознака: Владеењето

Владеењето на мнозинството е природно правило за одлучување

Доколку се земе предвид дека правилото за мнозинство води кон владеење на мнозинството (во најширока смисла на зборот), тврдењата дека има два победника на...

Пратениците да си стават очила со диоптрија на „владеењето на правото“

Има ли двојни европски критериуми при злоупотребата на европското знаменце? Досега во повеќе наврати кога се сакаше некој закон да се протне на мала...

Правната држава во колизија со владеењето на правото

Последните настани со давањето свечена заклетва на советниците во три македонски општини во која стоело името Република Македонија само уште еднаш во низа потврдија...

Мета: Албанија е последна според владеењето на правото

„Албанија е на последното место во Европа според владеењето на правото“, предупреди албанскиот претседател Илир Мета, како реакција на извештајот за индексот за владеење...

За бројките, владеењето и дивеењето

Претседателот на МАНУ прави анализа на нашето живеење и неговата поврзаност со бројките. Тој се осврнува на трансформацијата на владеењето, на Преспанскиот договор, на...

За бројките, владеењето и дивеењето

УТРЕ ВО „НОВА МАКЕДОНИЈА“ АНАЛИЗА НА АКАДЕМИК ЉУПЧО КОЦАРЕВ Претседателот на МАНУ прави анализа на нашето живеење и неговата поврзаност со бројките. Тој се осврнува...

Владеењето во Македонија

Претседателот на МАНУ, Љупчо Коцарев, во својата анализа пишува за тоа како се практикува владеењето во Македонија од независноста до денес. Притоа, тој воочува...