Ознака: Ваташа

Оваа крвава страна од историјата никогаш повеќе не смее да се...

Одбележани 80 години од стрелањето на 12 младинци во Ваташа Во месноста Моклиште кај кавадаречкото село Ваташа, денеска беа одбележани 80 години од стрелањето на...

Смртта стана немоќна пред нашата младост

ВО СЕЌАВАЊЕ НА СТРЕЛАЊЕТО НА ВАТАШКИТЕ МЛАДИНЦИ 1943-2023 Осумдесет години од стрелањето на 12-те младинци од селото Ваташа Негаторската и асимилаторска политика на бугарските окупаторски власти...

Музејска спомен соба и 12 бисти на стреланите Ваташки младинци подготвува...

Музејска спомен соба и 12 бисти на стреланите Ваташки младинци подготвува Локална самоуправа Кавадарци во месноста Моклиште, во пресрет на 16 јуни, кога се...

Крвавото злосторство никогаш не застарува

Повод - 79 години од масакрот во Ваташа „По толку години и сега со силна болка се сеќавам на таа слика и на зборовите на...

Бугарија да се извини за масакрот во Ваташа

Во знак на „добрососедство“ Премиерот на Бугарија, Бојко Борисов, пред да ги смени нашите учебници по историја и да ја натера македонската комисија, предводена од...

Од Моклиште 75 години одекнува плачот по 12-те ваташки младинци

Бугарските фашисти на 16 јуни 1943 година во месноста Моклиште стрелаа 12 младинци на возраст од 15 до 27 години, сите од селото Ваташа....