Фото: Пиксабеј

САД и сојузниците во НАТО прават планови во случај Русија да нападне некоја територија на Алијансата, изјави американскиот советник за национална безбедност Џејк Саливан.

Зборувајќи за военото снабдување на Украина од Запад, Саливан истакна дека ги разгледуваат можностите во случај Русија да одлучи да нападне територија на НАТО токму поради тоа што Украина се вооружува оттаму или поради кој било друг контекст.

Саливан нагласи дека американскиот претседател Џо Бајден е подготвен да одговори одлучно, заедно со другите членки на НАТО, во случај Русија да нападне.