Илустрација/Фото: Пиксабеј

Според распоредот, отворањето на гасната врска Бугарија-Србија ќе биде во октомври. Ова го изјави в.д. министерот за енергетика Росен Христов при увидот во текот на активностите за изградба на меѓусистемскиот гасовод во атарот на селото Доброславци. Според него, проектот напредува според предвиденото, дури и малку пред предвиденото.

-Ние сме апсолутно сигурни дека проектот ќе биде завршен навреме од бугарска страна, како и во рамките на буџетот – вели тој.

Министерот, пренесува МИА, посочи дека 1,8 милијарди метри кубни годишно е капацитетот на приклучокот за гас. Христов информираше дека во моментов се врши голема анализа на пазарот на гас во Југоисточна и Централна Европа со осум европски земји со цел другите земји да го диверзифицираат снабдувањето со гас, како што тоа го направи Бугарија.

-Затоа, нашата земја е подготвена да изгради дополнителна компресорска станица на интерконекторот за да го зголеми нејзиниот капацитет на 3,2 милијарди метри кубни – вели Христов.

Тој посочи дека засега нема загриженост за завршување на проектот. Приклучокот за гас ќе биде со обратен проток – т.е. Бугарија може да купува гас и од Србија.
Сепак, министерот прецизираше дека интерконекторот главно се планира да се користи во насока Бугарија – Србија, бидејќи српската страна е сè уште зависна од рускиот гас и тие имаат резервирано капацитет на терминалот во Александрополис што Бугарија го гради.

-Оваа можност за реверзибилно снабдување ни дава дополнителна сигурност во случај на потреба од снабдување со гас од централна Европа – објаснува Христов.

Почетокот на изградбата на интерконекторот беше на 1 февруари во присуство на претседателот на Република Бугарија Румен Радев и шефот на државата на Република Србија Александар Вучиќ.