Во 2020 година околу 18.000 Украинци добиле пасоши на Европска Унија и најголем дел од нив им се дадени во Полска и во Гемранија.

Според Евростат, земјите-членки на ЕУ во 2020 година натурализирале околу 729.000 странски државјани, а најмногу во Шпанија и во Холандија.

Еден од 10 нови државјани на ЕУ е од Мароко, додека Сиријците се седум отсто, а Албанците шест проценти. Жени или девојчиња се речиси две третини од новите државјани на ЕУ со потекло од Украина.