Москва ги повикува Грција и Турција да го решат нивниот територијален спор преку политички дијалог заснован на меѓународното право, изјави рускиот министер за надворешни работи, Сергеј Лавров. Тој изјави дека Москва се надева дека Анкара ќе ги исполни своите обврски во врска со статусот на Света Софија како здание на списокот на светското наследство на УНЕСКО.

Во интервју за грчката новинска агенција АМНА, Лавров потсети дека Русија ја потпиша поморската правна конвенција на ООН во 1982 година и дека врз основа на тој документ создава свои ставови.

– Особено, членот 3 од оваа Конвенција предвидува дека секоја земја има право да воспостави сопствен територијален коридор на море широк до 12 наутички милји, иако некои земји, од различни причини, ја прошируваат таа зона. Секој територијален спор меѓу соседните земји мора да се реши во согласност со меѓународното право – рече Лавров, а пренесе ТАСС.

Турција неодамна го испрати својот истражувачки брод „Орук Реис“, придружуван од флота воени бродови, во водите на источен Медитеран, за да спроведе сеизмичко истражување, а Грција на тој потег на Анкара одговори со зголемување на борбената готовност на нејзините поморски и воздушни сили.