Русија воведе ефикасна блокада на двете главни украински пристаништа во Азовското Море – Бердјанск и Мариупол, не дозволувајќи во нив да впловат или испловат какви било бродови, тврди министерот за инфраструктура на Украина, Володимир Омељан.

Омељан на својот профил на Фејсбук објави дека на 35 брода не им било дозволено „извршување на нормалните операции“. Според него, Русија дозволува испловување само на бродови кои се движат кон руските пристаништа во Азовското Море.

– Целта е јасна – воведувајќи блокада на украинските пристаништа во Азовското Море, Русија се надева дека ќе ја потисне Украина од нејзината сопствена територија – територија која е наша во согласност со сите важечки меѓународни закони – напиша Омељан.

Според него, 18 бродови чекаат да влезат во Азовското Море, од кои четири кон Бердајнск и 14 кон Мариупол. Од друга страна, девет брода чекаат на излез од Азовското Море, а уште осум стојат крај пристаништата очекувајќи дозвола да испловат, тврди украинскиот министер.