Добро познатиот ловџија на плагијати Стефан Вебер се сомнева во веродостојноста на дипломската работа на министерката за економија на Австрија, Кристина Ашбахер.На својата веб-страница Вебер напиша дека Ашбахер го привлекла неговото внимание поради лошото изразување на германски јазик, па затоа решил да ја провери нејзината дипломска работа.

Откако ја анализирал работата што Ашбахер ја доставил до стручното училиште во Винеrнојштат, тој изјави дека е под сите научни стандарди.Тој цитира и неколку делови од делото, кои, како што тврди, покажуваат огромни јазични недостатоци. Вебер исто така тврди дека министерката „копирала цели делови“, а нејзината хипотеза била „плагијат“.

Во кабинетот на министерот Ашбахер, се изненадени од овие тврдења и велат дека министерката димпломската работа ја правела со најдобри намери.Потсетуваат дека трудот бил поднесен во 2006 година и дека е оценет со многу добра оценка. Тие исто така наведуваат дека предавачите на таа работа, но и на работата на Техничкиот универзитет во Братислава, биле познати професори, на чиј суд се потпрела.

Вебер го привлече вниманието на јавноста со обвинувања за плагијат на дела на неколку австриски познати личности, како што се сегашниот европски комесар Јоханес Хан или поранешниот министер Томас Дрозд, а во случајот на политичарот Кристијан Бухман, овие обвинувања доведоа до одземање на неговиот докторат.

Дневниот весник „Клајн Цајтунг“ објави делови од работата на министерката Ашбахер, во кои таа преведе статија од американското списание „Форбс“. Високата школа во Винернојштад, како што беше соопштено за дневниот весник „Стандард“, ќе ја провери дипломската работа на Ашбахер, а доколку се заклучи дека е плагијат, тогаш ќе и биде одземена магистратурата. Ако тоа се случи, тоа ќе има последици за докторската диплома што Ашбахер ја стекна во Братислава минатата година.