Фото: ЕПА

ФУДБАЛ

Клуб од шведската трета лига предизвика филозофска дебата со креаторите на фудбалските правила, откако смисли начин да го победи правилото за офсајд, пишува британски „Гардијан“. Торнс се натпреварува во јужната лига во Шведска и има скромна историја, се проценува дека неговиот дом во Стангби има население од 2.000 луѓе, но неговата креативна употреба на социјалните медиуми му овозможи да предизвика возбуда.

На кратко видео објавено на социјалните мрежи се гледа како главниот тренер на Торнс, Ричард Рингхов, ја проучува најновата верзија на правилото за офсајд во својата канцеларија. Правилото вели дека одлуката за тоа дали играчот е во офсајд се носи на „првата точка на допир“ на додавањето што води до играчот, а не кога топката го напушта стапалото на додавачот. Ова е иновација предизвикана од појавата на ВАР и е од интерес за Рингхов, кој ги тренира своите играчи да ја кренат топката со стапалото и да ја држат во воздух, пишува „Гардијан“.

Идејата зад размислувањето на Рингхов е едноставна: ако моментот на офсајд помине веднаш штом додавачот ја допре топката, тогаш, сѐ додека тој ја држи топката на неговата нога, неговите соиграчи се слободни да напредуваат колку што е можно повеќе на теренот пред да ја примат. На видеото, играчите на Рингхов вежбаат таков потег и тоа функционира совршено.

Во темата подоцна објавена на интернет, Торнс открива дека оттогаш контактирал со Меѓународниот одбор на фудбалска асоцијација (ИФАБ), глобалното тело за донесување правила на фудбалот, барајќи појаснување дали иновацијата е „во согласност со правилата“. Според Торнс, одговорот можеби е да, пишува „Гардијан“.