Техно

Многумина прават грешки секој ден кога треба да го наполнат мобилниот телефон, што всушност му го скратува рокот на траење. На пример, го оставате полначот во штекерот. Оставањето на полначот вклучен не само што ја зголемува вашата сметка за струја туку и ве става во ризик. Полначот ослободува топлина, а акумулацијата на топлина може да предизвика пожар.
Ја оставате батеријата целосно да се испразни и потоа ја полните до 100 проценти. Батериите на телефонот се литиумски и работат во циклуси на полнење. Значи, ако дозволите батеријата целосно да се испразни, тоа значи дека полека го уништувате мобилниот телефон, односно му го скратувате животниот век.
Исто така, никогаш не треба да го полните до 100 проценти. Можеби звучи чудно, но телефонот може да се расипе поради прекумерно полнење. Повеќето луѓе го оставаат телефонот да се полни во текот на ноќта. Тоа ја зголемува сметката за струја, го прекинува циклусот на полнење на батеријата и го прегрева уредот.
Го користите телефонот додека се полни. Користењето на телефонот додека се полни доведува до „преголем притисок“ на батеријата. Значи, ако треба да одговорите на повик, тргнете го од полначот пред да се јавите.
Користите неоригинални полначи. Секогаш користете го полначот што доаѓа со вашиот мобилен телефон. Секој полнач има различен капацитет за полнење, па затоа е важно да го користите оној што најмногу одговара за вашиот уред.