Новогодишните и божиќните празници се приближуваат, а во нашите глави се вртат мисли за давање подароци на роднини и пријатели. Меѓутоа, амбалажата и пакувањето на тие подароци се еднакво важни како и самиот подарок. Се разбира, може да ви го спакуваат подарок во продавницата, но ако подарувате многу подароци, пакувањето скапо ќе ве чини. Затоа ќе ви дадеме неколку идеи. Користејќи ги својата фантазија и креативноста можете совршено и уникатно да ги спакувате новогодишните и божиќните подароци.

Ако сте премногу зафатени за креирање сопствена амбалажа, можете да купите украсни ќесиња или украсна хартија со новогодишни и божиќни мотиви, но ние ќе се позанимаваме со креативноста.

За да имате целосно уживање во пакувањето на поклоните, во акцијата за виткање подароци вклучете ги и вашите деца. Нивната фантазија и креативност се безгранични и можат да ви помогнат со идеи. Меѓу другото, подготвувањето подароци со вашите деца ќе ги научи како да се грижат за најблиските и колку е пријатно не само да примаат подароци туку и да даваат подароци.

Како материјал за пакување можете да користите каква било хартија, парчиња ткаенина, панделки, конци и разни ситни дреболии.

Наједноставното пакување е со украсна хартија. Хартијата за пакување е достапна и евтина за купување. Да речеме дека треба да спакуваме картонска кутија. Првото нешто што треба да го направите е да ја измерите големината на кутијата. Со сантиметарска лента завиткајте ја рамката прво во надолжна насока, а потоа попречно. Додадете на неа 2-2,5 сантиметри и исечете правоаголник од хартијата со соодветните страни. Можете да го користите весникот за обука, ако сѐ оди добро, тоа ќе послужи како модел.

Кутијата ја ставаме на готово парче хартија, обидувајќи се да го држиме во средина. На една од подолгите страни правиме свијок од ширина еднаква на ширината на лентата. Залепете ја лентата. Затегнете ја кутијата цврсто со хартија и залепете ја со леплива лента. Наједноставната работа е завршена. Сега на сцена стапува вашата фантазија за декорирање. Наједноставен начин за украсување на кутијата е попречно да ја заврзете со лента или панделка. Можете да ставите разгледница или други изработени честитки под плетенката. Не мора да имате шарена хартија, може обична сива или кафеава хартија за пакување, која ќе ви понуди повеќе опции за декорација.

Таквото пакување може да биде украсено со рачно изработено печатење, прикачете ткаенина или апликација во боја на хартија. На пример, ако имате стари списанија за печатење во боја, направете конфети на страницата со дупчење дупки. Може едноставно конфетите да се прилепат на хартија или да ги наполните со некои контури.

За декорација на поклоните, погодни се цвеќиња направени од сатенска ткаенина или плетенка, мали божиќни играчки, зелени гранчиња со бобинки, бисери и сл.