Фото: Пиксабеј

Домување

Машината за миење садови стана задолжителен апарат за домаќинство за многумина. Сепак, иако е идеално решение за валкани садови по оброк, некои садови попрво би требало да ги миете на рака. За жал, не сите кујнски предмети можат да ги издржат високите температури што мора да ги достигнат машините за да ги убијат бактериите и ефикасно да ги исчистат садовите. За да избегнете оштетување, не ставајте ги тие садови во машина за миење садови.
Пластични садови: Пластичните садови во кои се доставува храна може да се користат подоцна, но никогаш не треба да ги миете во машина за миење садови. Ако производителот јасно не означил дека предметот е погоден за миење во машина за садови, тогаш овие садови може да се стопат за време на миењето.
Бакарни тави: Бакарните тави се одлични за готвење, но не треба да се мијат во машина за садови бидејќи ќе избледат. Затоа, измијте ги рачно за да останат сјајни.
Дрвен прибор и штици за сечкање: Поради високите температури на топлината на машината за миење садови, постои ризик од промена на конзистентноста на дрвото. Топлата вода може да го стопи или да го промени обликот на дрвените садови.
Кристално стакло и садови: Ако изберете да ги миете во машина, кристалните садови може да се оштетат со текот на времето на таков начин што ќе пукнат или ќе го изгубат својот сјај. Експертите за одржување кристални предмети советуваат да ги миете кристалните чаши во вода во која сте додале загреан оцет. Потоа, исплакнете ги со топла вода и исушете ги со крпа.
Нелепливи тенџериња и тави: Веројатно знаете дека никогаш не треба да ја миете тавата од леано железо во машина за миење садови, но, изненадувачки, ниту сè попопуларните тенџериња и тави со нелепливи облоги не треба да се мијат во машина за садови. Тоа е затоа што машината може да го олабави нелепливиот слој со текот на времето, што го прави овој сад бескорисен.