Фото: Твитер/Флоренс Робин

Вчерашниот предлог на Франција до Бугарија и Република Северна Македонија за решавање на спорот е идентичен со првичниот што беше изгласан во бугарскиот парламент, изјави француската амбасадорка во Софија, Флоренс Робин, а пренесува агенцијата БГНЕС.

-Тој предлог не се разликува од првиот и целосно ги штити правата на малцинствата во Заедницата, вклучително и Бугарите. Документот е идентичен со првиот, веќе изгласан во бугарскиот парламент и не треба ново разгледување во нашата земја – изјави амбасадорката Робин.

Таа воедно нагласила дека „Париз не изврши притисок врз Бугарија во спорот“.

-Документот се одржува во духот на претходниот договор, кој бугарскиот парламент веќе го изгласа и нема потреба повторно да се разгледува. Ова е компромисен предлог. Не го ревидира, туку го рафинира претходниот документ. Воспоставивме рамка за добрососедство во односите меѓу двете земји и тоа ја потврдува посветеноста на Северна Македонија во заштитата на правата на малцинствата во заедницата – рече Флоренс Робин.

Амбасадорката Робин се прашува зошто Скопје тврди дека таканаречената втора верзија на францускиот предлог е подобра од првата. Таа е категорична дека токму ЕУ ќе биде гарант за исполнување на условите од страна на нашиот југозападен сосед.

-Како ЕУ ќе го гарантира ова? Преговорите не се започнати. Советот на ЕУ годишно го оценува напредокот на Северна Македонија. Програмата за напредок ќе ја оценува секоја земја-членка. Ние ќе гарантираме – додаде таа.