Фото: Горан Анастасовски

Денеска е повреден 45-годишен турист од Полска. Бил удрен од камен од одронот кај Матка, по што веднаш, со Итна медицинска помош е префрлен на скопските клиники.

На линијата за итни случи 112 денеска во ЦУК добиле пријавата за одрон на патот кај Матка. Секторот за операции и координација на ЦУК спровел акција за згрижување повреден турист од Полска и за преземање мерки за безбедност, бидејќи имало опасност од други одрони, а и за расчистување на одронот во тој локалитет.

-ЦУК го извести раководителот на ЈП „Улици и Патишта“ на Град Скопје за нивна интервенција за расчистување на теренот. Одговорот беше дека надлежност за тој пат има Македонија Пат и самата Општина Сарај под кои субјекти се наоѓа дадениот локалитет – велат од ЦУК.

По остварените комуникации, ЦУК добиле одговор од „Македонија пат“ дека според дадените координати тој пат не е под нивна надлежност туку под надлежност на Општина Сарај.

Телефонски контакт е остварен и со комуналниот инспектор на Општина Сарај на кој му е пренесена информацијата за надлежностите, поточно дека ниту ЈП „Улици и Патишта“, ниту „Македонија Пат“ имаат надлежност за негово расчистување и дека тој пат е под ингеренција на општината. На лице место имало и припадници од полицијата.

Од нивна страна и од страна на Општина Сарај ќе биде направен записник за утврдување на фактичка состојба.