Бугарскиот претседател Румен Радев разговара во Стразбур со францускиот претседател Емануел Макрон, соопшти прес-службата на претседателот на Бугарија.
Тие разговарале за прашањата поврзани меѓу Бугарија и Франција, за влезот на Бугарија во Шенген, како и за европската перспектива на Македонија.

Румен Радев на средбата истакнал дека Бугарија ги исполнила техничките критериуми за членство во Шенген уште во 2011 година и дека очекува тоа да биде признато од нејзините европски партнери.

Радев посочил дека Бугарија очекува конкретни резултати во дијалогот со Македонија, што ќе гарантираат европски вредности во почитувањето на човековите права и прекин на говорот на омраза.