Грција планира да отвори повеќе од илјада центри за вакцинација додека чека успешна вакцина против ковид-19, најави министерот за здравство, Василис Кикилиас. Најавите во текот на изминатите две недели дека двете вакцини се ефикасни во испитувањата, ги зголемија надежите дека ковид-19, кој зарази 54 милиони луѓе ширум светот и усмрти 1,3 милиони, во голема мерка ќе биде поразен во текот на следната година.

Грција забележа агресивен пораст на бројот на нови случаи на коронавируси од почетокот на октомври, принудувајќи ја да воведе уште една блокада, втора по избувнувањето на пандемијата, потсетува Ројтерс.Грција ќе добие дози на вакцини според планот на ЕУ. Првите испораки се очекуваат на почетокот на 2021 година.

Кикилиас рече дека околу два милиони Грци ќе се вакцинираат месечно откако Грција ќе ја прими вакцината. Лекарите, медицинските сестри и медицинскиот персонал ќе имаат приоритет, додека оние над 65 години ќе го следат примерот.