Фото: МИА

Секоја институција треба да направи функционална анализа, која е неопходна за да може да се види дали има доволен број на вработени, дали тие имаат доволен ангажман, дали е потребна реорганизација на вработените, односно да се види функционалноста на институцијата и колку граѓаните добиваат квалитетна услуга, кажа министерката за труд и социјална политика Јованка Тренчевска во емисијата „Аргумент плус“ на Телевизија 24, зборувајќи за препораките од Планот за фискална оддржливост кои се однесуваат на вработените во јавниот сектор.

Во врска со наводите од синдикатите дека ќе има отпуштања, Тренчевска изрази уверување дека нема да има отпуштања на вработени во јавниот сектор, туку преку мобилност и преземање вработените ќе бидат преместени во други институции или реалниот сектор. Таа посочи дека ниту во еден момент целта на Владата со Планот за фискална оддржливост било бркањето од работа или уназадување на правата на работниците, туку да се направи заштеда, секој работник да покаже резултати, а граѓаните квалитетни услуги.

Министерката информираше дека новите вработувања ќе одат со мобилност, а работата од дома ќе се извршува само доколку задачите можат да се извршуваат од дома и оваа препорака се однесува на работодавачите.

Таа се осврна на колективните договори и препораките за јавните институции да не потпишуваат колективни договори кои ќе предизвикаат фискални импликации надвор од нивниот буџет, и ставањето во под прашање реализацијата на програми , мерки и исплата на парава од социјална и детска заштита.

– Заедно со Министерството за информатичко општество и администрација, Министерството за финансии, Генералниот секретаријат треба да изработиме нова методологија за плати во јавен сектор. Системско решение со кое платите ќе растат заедно со порастот на просечна плата и трошоците во живот, како што тоа го направивме со пензиите и минималната плата – заклучува Тренчевска.