Kардиоваскуларни заболувања кај младата генерација – како да се намали ризикот

Автор: Д-р Бетим Даути Кардиоваскуларните заболувања (КВБ) се едни од водечките причини за смрт според Светскaта здравствена организација (СЗО, и се верува дека се одговорни...

Витаминот Д3 во зимскиот период – како правилно се внесува

За да може максимално да се искористи во организмот најдобро е витаминот Д3 да се земе со храна која е богата со масти Автор: Викторија...

Колку често треба да се менува четкичката за заби

Медицински совет Четкичката за заби најверојатно е предмет што најмногу го користиме во одржувањето на личната хигиена. Поради тоа, важно е да се знае кога...

Период на вируси и бактерии меѓу децата: Заразноста голема

Респираторните вируси кои ги засегаат горнореспираторните патишта клинички се манифестираат како ринитис, фарингитис, ринофарингитис, тонзилитис, ларингитис,тонзилоларингитис и синузитис Автор: Д-р Бобан Блажевски Од почетокот на училишната...

Постпородилната депресиjа е стигматизирана

Медицински совет Жените што патат од постпородилна депресија наидуваат на недоразбирање и осуда, како од општеството така и од нивните семејства, велат некои психијатри. Постпородилната...

Каква е улогата на тироидната жлезда во бременоста и што ако е нарушено нејзиното...

Автор: Д-р Марија Коцева, ПЗУ „Д-р Ложзанковски“ Тироидната жлезда е многу мал орган налик на пеперутка лоцирана на предниот дел од вратот, која продуцира хормони...

Недостигот од витамин Д е потенцијално фатален за мажите

Медицински совет Студија на американски научници покажа дека мажите што страдаат од агресивен облик на рак на простата имаат значително пониско ниво на витамин Д...

„Насмеана депресија“: Депресијата и насмевката неретко одат рака под рака

Се чувствувате безначајно и тажно, а сепак сте насмеани пред другите? Можно е да страдате од „насмеана депресија“. Дури откако депресијата ќе доведе до...

Лекови што се задолжителни во домашната аптека

Медицински совет Многу семејства, особено со мали деца, нужно имаат своја домашна аптека. Всушност, домашната аптека е нешто што сите треба да го имаме. Таа...

Синдром на немирни нозе – доживотна болест за која треба правилна терапија

Автор: Д-р Васко Даниловски, невролог, ЈЗУ Општа болница- Кичево Синдромот на немирни нозе (Restless Legs Syndrome – RLS ) е сензомоторно невролошко заболување кое значајно...