Фото: Пиксабеј

Медицински совет

Ако се сомневате дека имате нерамнотежа на репродуктивните хормони, првото нешто што треба да го направите е да ги следите симптомите што се појавуваат паралелно со вашиот циклус. Вооружени со тие информации, треба ги посетите вашиот гинеколог и вашиот матичен лекар. Потоа ќе влезете во процесот на проверка на нивото на хормоните.
Ако вашите симптоми одговараат на некоја друга нерамнотежа, најдобро е да се консултирате со ендокринолог како специјалист задолжен за жлезди и хормони.
Како да се балансираат хормоните? Добрата вест е дека штом ќе откриете хормонска нерамнотежа, тоа може да се коригира, но честопати бара повеќестрана стратегија. Решавањето на хормонската нерамнотежа треба да се приспособи на специфичната состојба и потребите на поединецот. Опциите за третман може да вклучат модификации на животниот стил, како што се усвојување диета богата со хранливи материи, редовна физичка активност и техники за управување со стресот, што може да има длабок ефект врз хормоните. Во некои случаи може да се препорачаат лекови или хормонска заменска терапија за да се врати хормонската рамнотежа. Изборот на третман зависи од основната причина за нерамнотежата, сериозноста на симптомите и општото здравје на поединецот и целите на третманот.
Кои се симптомите на хормонска нерамнотежа? Бидејќи има толку многу различни хормони во телото, симптомите тешко може да се прецизираат, бидејќи тие често се маскираат како други состојби. Сепак, некои симптоми на кои треба да внимавате се: постојан замор, необјасниви флуктуации на тежината, промени во расположението, нередовни менструални циклуси кај жените и намалено либидо кај мажите. Симптоми што укажуваат на нерамнотежа на хормоните исто така се: неправилност на менструацијата, болни циклуси, менструални циклуси пократки од 23 дена, циклуси подолги од 32 дена, акни и мигрени што доаѓаат и заминуваат со менструацијата. Сите овие симптоми се начин на кој телото испраќа сигнал дека нешто не е во ред со нивото на вашите хормони.