Отекување на глуждовите во лето

Медицински совет Зошто отекуваат глуждовите, особено во лето – се прашуваат многу луѓе, особено жените, бидејќи овој проблем ги погодува многу почесто од мажите. Отекувањето...

Kардиоваскуларни заболувања кај младата генерација – како да се намали ризикот

Автор: Д-р Бетим Даути Кардиоваскуларните заболувања (КВБ) се едни од водечките причини за смрт според Светскaта здравствена организација (СЗО, и се верува дека се одговорни...

Улогата на Д – маноза во третманот на уринарните инфекции

Автор: Д-р Филип Петрески, РЗУ „Медилек С“, Прилеп Уринарните инфекции се најчестите бактериски инфекции во светот и зафаќаат глобално околу 1 милион луѓе годишно. Од...

Тикови – какви може да бидат

Автор: Д-р Ханифе Хасани, pсихијатар во ОБ „Ферид Мурад“, Гостивар Тик-растројствата се ненадејни, брзи, неволни, бесцелни, повторувачки, неритмички мускулни контракции (на ограничени мускулни групи) или...

Прекумерната тежина носи зголемен ризик од рак

Медицински совет Дебелите луѓе се соочуваат со зголемен ризик да добијат рак, дури и кога изгледаат медицински здрави, се вели во новото истражување. Нормалниот крвен...

ОВУЛАЦИЈА – главен настан во менструалниот циклус

Автор: д-р Марија Коцева  Секој менструален циклус по дефиниција се состои од две фази: фоликуларна и лутеална фаза, а помеѓу тие две фази главен настан...

Алергиски ринитис – зошто се јавува и како се третира

Автор: Д-р Ратко К. Наумоски, инфектолог во ОБ „Ферид Мурад“, Гостивар Алергиски ринитис е воспаление на слузницата на носот кое се јавува како последица на...

Постпородилната депресиjа е стигматизирана

Медицински совет Жените што патат од постпородилна депресија наидуваат на недоразбирање и осуда, како од општеството така и од нивните семејства, велат некои психијатри. Постпородилната...

Стоматолошки интервенции кај децата низ игра и забава

Медицински совет Одењето на стоматолог за децата не мора да биде негативно искуство што создава страв кај детето. Може да се постигнат добри резултати преку...

Фотопротекцијата клучна за превенција од фотостареење како последица од штетниот ефект на УВА и...

Автор: Д-р Лидија Петровска    Сонцето емитува различни видови на ултравиолетово (УВ) зрачење, од кои две се особено значајни: УВА и УВБ зраците. Овие зраци...