Туризмот издишува!

Над 5.000 граѓани ќе бидат отпуштени од работа, семејните бизниси ќе се затворат, многу родители ќе останат без плата и никаков приход за нивните деца. Нула денари приход, а веќе 121 ден поминати. Државо, благодариме...

Бродопловен канал Вардар – Морава, пловна врска Солунски Залив – Дунав

Овој дамнешен сон на многу умни и креативни луѓе од Балканот и светот од изминатите два века - ја доби големата шанса да се реализира! Имено НР Кина, со познатиот симболично наречен проект Патот на...

Потреба од повисоки пензии

Драги Аргировски Во независна Македонија по претседателите Киро Глигоров, Борис Трајковски, Бранко Црвенковски и Ѓорге Ивaнов за нов претседател на државата е избран Стево Пендаровски. Покрај за евроатлантските интеграции, од новиот претседател се очекува...

Зошто спогодба, а не договор

Господине Панде Колемишевски, вие во весникот „Нова Македонија“, на 24.7.2018 година, барате од функционерите на власт да ви одговорат зошто преговорите помеѓу министрите за надворешни работи на Македонија и Грција завршиле со спогодба, а...

За што навистина се преговара со Бугарија?

Поради незнаењето што е политика, a што преговарање, кај нас лебди во воздух дилемата за што преговараме, па од „политичките“ лисја во шумата не се гледа стеблото. За ВМРО-ДПМНЕ се преговара за идентитетот, а...

Омразата и (наводната) љубов се само пропагандни алатки на две неспособни елити

(Повод: „Сѐ погласни апелите за признавање на Македонците во Бугарија“, од 21.1.2022) „Има збор грд – предавник, цел в стрв се стресувам, избувнувам в пламен, лицето ми руменее в крв, божем некој го треснал со...

Владеење на правото

Република Македонија е правна држава. Во согласност со Уставот, со зaкони се регулирани сите прaвни односи, пропишани се правни норми за поведение на физички лица, нивните права и обврски. Исто така нормирани се правата...

За големото „да“ и големото „не“, Македонија не го менува името

На 30 септември ќе имаме референдум и гласачкo-избирачка битка. Според планот увезен од странство, бој ќе бијат космополитите, кои се веќе дел од ЕУ и од НАТО, против конзервативните Македонци, кои не сакаат да...

Едно писмо од Македонија до папата, кое остана неодговорено

Пред неполни сто и триесет години едно писмо испратено од Македонија до папата можеше да го промени текот на историјата. Скопскиот митрополит Теодосиј Гологанов на 4 декември 1891 година го испрати ова писмо: Теодосиј, митрополит...

Името Северна Македонија – North Macedonia не е од вчера

По Балканските војни, монолитна Македонија е распарчена на три дела и секоја од завојуваните страни од својот дел го брише името Македонија: српскиот дел е наречен Јужна Србија, грчкиот дел е наречен Северна Грција,...