Кога учителите се однесуваат како учениците

Суперсилите сметаат дека имаат и право и должност да ги извезуваат своите „вредности“ во другите земји, иако тие се далеку од универзални, особено во денешниот мултиполарен свет. Кога треба вредностите да се извезат, суперсилите...

Жив песок на патот кон ЕУ

Целиот државен врв на Бугарија во изминативе два дена е мобилизиран во креирање нова формулација на своите стари ставови (или заблуди) за историјата на Македонија, овој пат спакувани како „европски услови“ Уште нетргната, што се...

Добитна комбинација и за компаниите и за средношколците

Неколку компани во Македонија, во договор со Министерството за образование, се обврзале дека ќе инвестираат во училишните простории на некои средни училишта, со што ќе ги подобрат условите за учење за средношколците, а на...

ПМО во Македонија

Што се однесува до Македонија, имам впечаток дека постојат обиди да се вметнат модификации во сѐ и сешто. Најмногу во правосудниот систем. И тоа не дозволени 0,9 отсто како за ГМО, туку ако се...

Кому му чури во Обединетите нации

Македонија не е некоја голема индустриска земја, па да произведува огромни количества стакленички гасови, но, од друга страна, толку е „голема“ што последните години повеќе нејзини градови се наоѓаат на првите места во светот...

Црвената линија што не смееше да се премине

Времето и околностите ги менуваат, ги бришат и исцртуваат нови црвени линии кога тие се врзуваат за некои конкретни ситуации и решенија, а не за начелата и за принципите. Токму со таквата неминовност се...

Мека на подвижните слики

„Браќа Манаки“ може да се вброи во категоријата на одлични фестивали, иако ја нема ознаката А, затоа што шармантната Битола, единствена посветена на директорите на фотографија, е нашата ретка фестивалска гордост, која знае да...

Нов одбојкарски скок

Овој скапоцен камен во македонскиот спорт одново сјае, но сега е потребно полека да почне да се надградува во центрите, клубовите, училиштата... Квалитетниот настап и вниманието што го свртеа врз себе македонските репрезентативци на...

Помина летото, доаѓа нечистиот воздух!

Сите дишеме воздух и сакаме тој да биде чист. Токму поради немањето конкретни мерки и безидејноста на Владата за справување со загадувањето, сега на прагот на грејната сезона повторно, но некако задоцнето, сѐ погласни...

Лекување ишијас со капки за очи

Македонската држава и нејзините граѓани со години страдаат од синдромот на погрешна дијагноза и промашена терапија за предизвиците и проблемите со кои се соочува државата на повеќе полиња. Во продолжение само накратко и низ...