На почеток

Мотото беше „Македонија ќе победи“ - и толку! Сега ќе пишуваат нова партиска програма („Нов завет“ е име што буди смеа, бидејќи новиов месија сака да го замени стариот, ама по истите траги). Говорите,...

Бугарска туристичка љубовна парада

Артан Груби се закани. А кога тој се заканува, нема заебанции. Ќе ја бомбардира Венеција. Градот на вода наскоро ќе ја доживее судбината на Атлантида. Тоа го знаат сите. Штом Груби се заканува, следува...

Цензура, автоцензура, диктатура

Историски цензури во денешна смисла и еквивалент на зборот се познати и воведени уште од времето на Првиот никејски собор во 325 година, па понатаму преку Соборот во Ефес во 431 година, кога е...

Петтиот елемент

Течат последните денови на август - месецот кога се раѓаат првите спектакуларни залези/заоѓања, особено ако сте покрај вода. Денови кога може да се посведочи на чудесниот спој на четирите елементи (од поделбата на Емпедокле)...

Европска Унија погодна за иднината

На помалку од една година пред европските избори, сега е време да ги слушаме младите Европејци и со нив да изградиме подобра иднина за Европа Од Ана Лирман, Лорис Бун и Тијаго Антунес Нашата унија во...

Да ја прекинеме меморијата на молкот во Македонија

Траумите со кои се соочуваме денес, директно или индиректно, ја имаат својата генеза во репресивната историја на режимот пред деведесеттите години на минатиот век. Премногу имаме отворени историски рани во Македонија, рани што не...

Шчо направив јас?

Чарли Чаплин во биографијата зборува за неговото дружење со Игор Стравински. И раскажувајќи за многу други работи, големиот Шарло не заборава да напише дека тој и Стравински (замислете каква комбинација!) имале идеја заедно да...

Македонското село пред исчезнување

Според податоците од пописот на населението спроведен во 2002 година, во земјава имало 639 населени места што имале население до 100 жители. Тоа значи дека скоро секое трето населено место е под 100 жители....

Кој ќе умре прв – Макронова Европа или Макронова Македонија?

Макрон им порачува на Европејците оти Европа е на пат да умре, сега треба да разберат каде се, да се сплотат и да создадат еден силен европски идентитет, а всушност Европа задоцни со тој...

Пандемија на неспособност

Владата опстојува тврдо во аплицирање на добрите проверени средновековни методи во сузбивањето на епидемијата. Тренира тоталитаризам врз сопствениот народ. Во 21 век. Реално, тоталитарната матрица на однесување никогаш и не ѝ била туѓа на владејачката...