Броите калории, го намалувате внесувањето јаглехидрати, дури и размислувате да започнете да користите „оземпик“ за слабеење – но секој килограм се враќа. Новите истражувања сугерираат дека еден од научно поткрепените методи за слабеење е овозможување на луѓето да го јадат она што го сакаат, а нивната оптимална тежина да биде лесна за одржување. Покрај тоа, овој метод има и позитивни ефекти за здравјето на срцето и намалување на крвниот притисок. Истражувачите анализирале постојни податоци од неколку минати студии, кои вклучувале лица со прекумерна тежина, за да ја истражат потенцијалната придобивка од повременото постење во споредба со традиционалната диета. Истражувачите откриле дека вклучувањето на привремено ограничена исхрана довело до значително поголемо намалување на телесната тежина во споредба со само ограничување на калориите. Повременото постење, кое подразбира исхрана во одредени часови или дури воздржување од јадење неколку дена во неделата, посебно е проучувано во контекст на секојдневната исхрана во одреден временски период.
Истражувачите исто така набљудувале какви ефекти има повремениот пост, кој трае просечно од шест до десет часа, во комбинација со намалувањето на калориите, на телесната тежина и други метаболички фактори. Покрај тоа, тие работеле и на процена на влијанието на времето од денот кога се јаде. Резултатите покажале дека поединците што почнале да јадат порано, пред 11 часот наутро – и последователно завршиле порано со периодот на своите оброци – имале малку поголема загуба на тежина и дека кој било облик на временски ограничено јадење бил поефикасен од едноставното намалување на калориите. Почетокот на јадење пред 11 часот исто така позитивно влијаел на крвниот притисок, што било придобивка што не била забележана во подоцнежниот период. Сепак, тимот сугерира дека без оглед на тоа кога поединецот ќе ја прекине својата ноќна пауза, многу луѓе можат да имаат корист од утврден период на оброци од шест до десет часа.