Фото: Пиксабеј

Домување

Дали планирате да направите кујна по мера? Држете се до неколку основни правила за да избегнете разочарување. Тие едноставни правила можат да ви ги олеснат готвењето, приготвувањето храна и сите поврзани активности со кујната.
Пред да започнете да ги избирате боите на предните делови и деталите, како што се изгледот на рачките и типот на мијалникот, најважно е да смислите практичен и функционален распоред на зоните. Во кујната има пет зони – за миење садови, за приготвување, печење и готвење, за чување храна и за чување садови и прибор. За да се скрати времето помеѓу чекорите во зоните, важно е компатибилните зони да се наоѓаат една до друга или една спроти друга. На пример, мијалникот, машината за миење и плакарите треба да се наоѓаат еден до друг за полесно да се мијат и средуваат садовите. Или најдобро е работната површина да ја поставите до шпоретот за да можете да ја ставите исечената храна во тенџерињата без да носите храна во раце.
Иако протокот на кујната претходно се базираше на работниот триаголник, односно позиционирањето на мијалникот, шпоретот и фрижидерот, модерните кујни се мултифункционални. Со други зборови, тие не се наменети само за готвење туку и за дружење и работа, па затоа треба да бидат дизајнирани да одговараат на сите членови на семејството во секое време од денот, без слепо да се следат правилата на работниот триаголник.