Многу луѓе консумираат јогурт затоа што се свесни за неговите придобивки, како калциум, пробиотици, високо ниво на протеини и леснотија при консумирањето кога ви треба нешто што ќе ве засити, здраво и брзо.
Една од постојаните грижи за млечниот јогурт е дека, како и некои други млечни производи, се смета дека предизвикува воспаление во телото, што може да доведе до некои инфекции, болести и нарушувања. Сега една студија покажа дека пробиотиците во производите од јогурт всушност можат да го намалат воспалението и да го зајакнат имунолошкиот систем.
За луѓето што сметаат дека јогуртот е здрава сигурна храна, сега има возбудлива вест. Имено, двајца истражувачи што спровеле универзитетска студија откриле дека молекулите од пробиотиците во кефирот (течен пијалак што е многу сличен на јогуртот) значително го намалуваат нивото на зараза со агенсот што предизвикува колера.
Во една последователна студија, научниците открија дека истите молекули, исто така, дејствуваат како антиинфламаторна сила против некои модели на вирусни заболувања.
– Нашето истражување за првпат фрла светлина на механизмот со кој пробиотиците ферментирани со млеко можат да заштитат од патогени инфекции и да му помогнат на имунолошкиот систем – рече професорот Раз Јелинек, потпретседател за истражување и развој на универзитетот „Бен Гурион“ во Негев.
Ова најверојатно ќе доведе до нови истражувања за поголемо разбирање, но во меѓувреме, наодите од оваа студија би можеле да бидат уште една причина за консумирање јогурт.