Ознака: лекторат

Исчекор кон посебен студиум по македонистика во Албанија

Реактивирање на Лекторатот по македонски јазик во Тирана Во дискусиите на состаноците меѓу сите страни, за реактивирање на македонскиот лекторат во Тирана било согледано дека...

Педесeт години Лекторат по македонски јазик во Париз

Македонскиот збор силно одекна во главниот град на Франција Македонскиот збор силно одекна во Париз, на Националниот институт за ориентални јазици и цивилизации (ИНАЛКО), со...

Голем јубилеј – половина век од отворањето на Лекторатот по македонски...

50 години од отворањето на првиот лекторат по македонски јазик надвор од некогашната југословенска држава Голем јубилеј за македонистиката и за македонската држава – половина...

Иницијатива за лекторат по македонски јазик во Тирана, за студентите да...

Лекторат по македонски јазик на Универзитетот во Тирана, веќе е повеќе од потребен. Не само заради големиот интерес за македонистиката од страна на новите...

Ѓурѓај достави иницијатива до УКИМ за лекторат по македонски јазик во...

Претседателот на македонското друштво „Илинден“ од Тирана, Никола Ѓурѓај, до Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ - Скопје доставил официјално барање за реактивирање на лекторатот...

Шест децении од отворањето на првиот лекторат по македонски јазик во...

Денеска, на Денот на македонскиот јазик, со свечен, виртуелен настан ќе бидат одбележани 60 години од отпочнувањето на изучувањето на македонискиот јазик, литература и...

Ќе се отвора лекторат во Анкара по иницијатива на Меѓународниот семинар...

Меѓународниот семинар за македонски јазик, литература и култура при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј" во Скопје (МСМЈЛК при УКИМ) почна иницијатива за отворање нов...