Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25411)

Разумни ставови ќе стегнат многу шевови

Со ширењето на пандемијата, во медиумите беа присутни неколку епидемиолози, кои постојано даваа критички мислења и корективни ставови за здравствената политика на Владата. Понатаму,...

Сеќавања и сведоштва Новинарски јубилеи од незаборавот

Годинава во областа на информирањето има два значајни јубилеи - 77 години од 29 октомври 1944 година, кога е објавен првиот број на најстариот...

И бездомниците имаат свој дом

Во изминатиот период, откога е почната пандемијата на ковид-19, драстично е зголемен бројот на бездомни лица во градот Скопје. За 50 отсто се зголеми...

Судир на концептите спринт и маратон

Несомнено, во македонската надворешна политика во моментот постојат два спротивставени концепта за брзината со која треба да се решава наметнатиот проблем со Бугарија. Тие...

Боксинг-деј – традиција помешана со фудбал

Од 1958 година, Боксинг-деј е главниот празничен ден, синоним за фудбалот во Велика Британија, кога семејствата се собираат заедно, одат на натпревари, ги бодрат...

Сто партии во чест на великанот Блаже Конески

Мисијата што се состоеше од 100 одиграни партии во чест на 100-годишнината од раѓањето на македонскиот и светски истакнат писател, поет, прозаист, раскажувач, есеист,...

Продажба на криптовалути и на злато за спас од сиромаштијата

Економската криза го тенчи паричникот на Турците Некои од турските граѓани во последно време се загрижени за егзистенцијата и се обидуваат да најдат начини да...

Заштитата на европскиот модел најголемо достигнување во 2021 година

Фудбалот забележа спортски победи над пандемијата, прво, со организирање толку многу натпревари во услови на постојано менување на здравствените прописи и, второ, покажувајќи дека...

Триесет години ревизија на државноста и разнебитување на македонската нација

Во својата анализа на процесите во државата, академик Ќулавкова посочува дека за 30 години независност не само што не успеавме да создадеме нација со...