Ознака: хумор

Хуморот – чистилиште на опстанокот

Некои луѓе имаат смисла за хумор, некои знаат да се шегуваат, а некои го ценат добриот хумор. Во основа на хуморот се комуникациски вештини...

Љубителите на црниот хумор се поинтелигентни

Новото истражување покажа дека љубителите на црниот хумор имаат поголем коефициент на интелигенција. Во студијата што ја водела Улрике Вилингер од Медицинскиот универзитет во Виена...

Со црн хумор против ковид-19

Необична кампања за справување со коронавирусот во Молдавија Поранешната советска република Молдавија смисли нов пристап во борбата против пандемијата на ковид-19, која зарази повеќе од...

Политиката е постара од човештвото

Шимпанзата имаат свој јазик. Колку и да звучи неверојатно, тие имаат и чувство за хумор. Но човекот има и други сличности со шимпанзата, кои...

Адам и Ева биле Бугари?!

СО ХУМОР И САТИРА ПРОТИВ БУГАРСКАТА НЕГАТОРСКА ПОЛИТИКА КОН МАКЕДОНИЈА Според дипломатите, сатирата е механизам што досега се користел многу на меѓународната сцена од страна...

Хуморот е најефикасен лек и за време на пандемија

Во период кога ја оставаме зад себе 2020 година и кога сите надежи за подобро утре се насочени кон 2021 година, македонските хумористи и...

Во САД стопирана биографијата на Вуди Ален, ја сакаат Французите

Додека американската издавачка куќа „Хачет“ одлучи дека сепак нема да ја објави контроверзната биографија на Вуди Ален, францускиот издавач „Едишнс сток“ е истраен во...

Хумор и сатира од домашните политичари

„НОВА МАКЕДОНИЈА“ ИСТРАЖУВА Политичките аналитичари честопати знаат да заклучат дека хуморот и сатирата се важни барометри за демократскиот амбиент на една земја и тоа е...

Драгољуб Башески: Карикатурата е средба со хуморот

Прилепчанецот Драгољуб Драги Башески пред извесен период ја објави книгата „Шест децении карикатура“, во која на 219 страници се објавени околу 220 карикатури создавани...

„Такси блуз“ со својот хумор ги освојува гледачите во регионот

Српскиот филм „Такси блуз“ годинава успеа да го насмее целиот регион. Филмот е окарактеризиран како еден од најгледаните во Србија, Хрватска, Босна и Херцеговина,...