Ознака: Томе Груевски

Почина универзитетскиот професор Томе Груевски

По кусо и тешко боледување, синоќа во Скопје на 70-годишна возраст почина професорот Томе Груевски, оставајќи зад себе бројни генерации новинари. Томе Груевски е роден...

Зачетник на македонизмот

Јубилеј: 110 години од смртта на Кузман А. Шапкарев Кузман Шапкарев (Охрид, 1 февруари 1834 - Софија, 18 март 1909) е значајна личност во историјата...

Книгата „Константин С. Шахов – Книжевност“ од Томе Груевски промовирана во...

Книгата „Константин С. Шахов-Книжевност“ на авторот Томе Груевски денеска беше промовирана во Национална установа Библиотека „Григор Прличев“ – Охрид, по повод 130 години од излегувањето...

130 години од излегувањето на весникот „Македонија“

Во издание на НУ Библотеката „Григор Прличев“ од Охрид и Друштвото „Базилика“ од Мешеишта – Дебарца излезе од печат книгата „Коста Шахов Книжевност“ на...

Промоција на книгата „Константин С. Шахов – Книжевност“ од Томе Груевски

По повод 130 години од излегувањето на весникот „Македонија“ (1888-2018) во Национална установа Библиотека „Григор Прличев“ - Охрид ќе биде промовирана книгата Константин С....